Sigrid Sydsæther
Sigrid Sydsæther

Veganer og miljøaktivist

Visste du at kumelka du drikker egentlig er beregna til en kalv?

For at du skal kunne drikke kumelk, så blir melkekyrne inseminert og dermed drektige.Kalven blir altså unnfanget ved ufrivillig inseminasjon, noe vi mennesker kaller for voldtekt når det skjer innen vår egen art. Moren begynner så å produsere melk, der hun melkes under hele drektighetsperioden.

Etter fødselen fjerner bonden kalven vanligvis fra moren så snart den har fått i seg litt råmelk. Deretter blir kalven fôret på kunstig vis, mens det naturlige er at kalven ville diet moren til den er 8-11 måneder.

Gigantkonsern som Tine misbruker innflytelsen sin for å rosemale en grusom virkelighet, hvor de fremstiller ”det søte livet” til kyrne. Båskyrne har en sterk innskrenket bevegelsesfrihet. ”De fleste båskyr står bundet 8-9 måneder i strekk hvert år,” skriver Dyrevernalliansen. 

”Kua kan kun ta ett skritt fram og ett tilbake, og så vidt snu på hodet. Det er ikke mulig med normal kroppspleie, mosjon eller sosial kontakt med andre dyr.

I de fleste båsene er det montert kutrener, som hemmer kuas bevegelser ytterligere. Kutrener er en elektrisk innretning over kuas rygg som gir støt. Den skal få kua til å gå litt tilbake i båsen før hun gjør fra seg, slik at gjødsel og urin ikke havner på liggeplassen, ” ifølge Dyrevernalliansen

Foto: instagram “hkardash”

Kua slaktes når hun ikke lengre produserer melk
For å få kua til å produsere den melkemengden som forlanges av henne, må hun føde en kalv hvert år. ”Når kua ikke lenger er effektiv nok slaktes hun,” skriver dyrsrettigheter.no.

Den høye melkeproduksjonen gir produksjonssykdommer, der jurbetennelse, ketose og melkefeber er vanlig. Jeg har selv arbeidet med forsikring, og er det slik at melkekyr får for eksempel jurbetennelse er det god nok grunn til å bli sendt rett til slaktehuset. Melkekyr slaktes vanligvis når de er rundt 4 år, mens de naturlig ville blitt mellom 18-22 år gamle.

Følg med for neste del av Miniserien om kumelk!

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Sigrid Sydsæther

Sigrid Sydsæther

Veganer og Miljøaktivist

Før du stikker - vil du skrive neste innlegg om livsstil, helse og velvære?

Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterte Tekster

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.