5 ting å vite om uken som gikk: 25.mars

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

Politikk i verden

  • Global politikk har gjort den humanitære katastrofen i Jemen verre kommer det frem i NPR sin How Global Politics Made Yemen´s Humanitarian Crisis.
  • Facebook har gitt bort informasjon om 50 million brukere til å manipulere velgere ifølge New York Times. Se Aljazeera video om det her.
  • Nesten alle de 110 skolejentene som var bortført av Boko Haram i nordøst Nigeria forrige måned har blitt sluppet fri rapporterer ifølge BBC.

Helse og Velvære
61% av ansatte i USA svarte i en studie at jobbrelatert stress har gjort dem syk. 7 % svarte at de har blitt innlagt på sykehus som et resultat av jobbrelatert stress. I Kina er det anslått at 1 million mennesker dør av overarbeid hvert år. Det er en link mellom arbeidsmiljø, arbeidskultur og helsen til de ansatte ifølge den nye boken Dying for a Paycheck skrevet av professor Jeffrey Pfeffer ved det amerikanske Stanford University. Ansattes velvære må være like viktig for bedrifter som det at de ikke skal skade miljøet ifølge Pfeffer. Det trengs en sosial bevegelse for menneskelig bærekraft. “Miljøet vi jobber i er like viktig som det vi lever i,” skrives det om funnene i boken.

Miljø

  • 80 000 tonn plast flyter rundt i havet mellom Hawaii og California, USA ifølge ny studie. Det flyter 16 ganger så mye plast i stillehavsstrømmen, som også er kjent som Great Pacific Garbage Patch, enn tidligere antatt skriver NRK.
  • Hvert år kaster nordmenn 600 tonn medisiner, halvparten av medisinen havner i naturen da dette ikke blir skilt ut fra vanlig søppel av avfallsselskapene skriver NRK. Utgåtte legemiddel skal leveres inn til apotekets returordning.

Likestilling
Tusenvis demonstrerte fredag 23. mars mot forsøket til konservative regjeringen i Polen til å stramme inn tilgangen til abort ifølge The Guardian. Polen har allerede blant de strengeste abort lovene i Europa. De foreslåtte tiltakene går mot menneskerettighetsforpliktelser som landet har signert. Slagord som “Free choice” og “A woman is a human being” ble ropt under demonstrasjonene som ble holdt i Warzawa  og andre polske byer.

Norge
Tirsdag 20. mars gikk Sylvi Listhaug (FrP) av som justisminister skriver NRK etter en kontroversiell Facebook post en uke tidligere.

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Følg oss på Twitter

Relaterte tekster

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.