5 ting å vite om uken som gikk: 1.april

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

Politikk i verden

  • Minst 15 palestinere ble drept på Gaza av israelske soldater fredag 30.mars. 1400 som deltok i en protest som skal vare i seks uker ble skadet i sammenstøt mellom israelske soldater og palestinere rapporterer Aftenposten. Demonstrasjonen “Den store tilbakevendings-marsjen” krever retten til å returnere for palestinske flyktninger og deres etterkommere til å ha land i Israel skriver The Guardian. FN generalsekretær  António Guterres har bedt om en uavhenging granskning.
  • Det er økt spenning mellom Russland og USA etter at en tidligere russisk spion ble angrepet med nervegift i England. Flere russiske diplomater er utvist fra USA og flere amerikanske diplomater er utvist fra Russland. Norge er blant landene som utviser russiske diplomater. 1 russisk diplomat ble utvist fra Norge mandag 26. april. Russland har også utvist diplomater fra andre land, blant annet en fra Norge skriver Aftenposten.

Helse og Velvære

Hjernen lærer ulikt enn hva som har vært antatt siden 2000 tallet skriver Science Daily.

Miljø
Kjapp forverring av dyrket mark som produserer mindre mat kan tvinge flere hundre million mennesker til å migrere de neste tre tiårene skriver Thomson Reuters Foundation News. Flere milliard mennesker bor på dyrket mark som blir forverret og produserer mindre mat ifølge en ny FN støttet studie.

Likestilling
Kvinner i Saudi Arabia bruker Twitter som aktivisme i håp om at det kan føre til avskaffelse av systemet som gir menn autoritet over egne liv skriver The Guardian.

Norge

  • Politianmeldt hatkriminalitet økte i hovedstaden, Oslo i 2017 skriver Vårt Oslo. Politiets tall viser at muslimske kvinner er mest utsatt. “Det er fremdeles flest forhold på grunnlaget etnisitet. Deretter følger religion, LHBT og nedsatt funksjonsevne”, ifølge Oslo politiet. Det antaes at der er store mørketall.
  • Uvær stenger veier i Nord-Norge gjennom påsken rapporterer NRK. Det som også har blitt kaldt snø-ørken har gitt økt fare for snøskred. Nordkapp har vært isolert fra omverden i en uke og situasjonen er alvorlig skriver NRK. Hammarfest, Hasvik og Havøysund er også isolert fra omverda på grunn av dårlig vær.

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Følg oss på Twitter

Relaterte tekster

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.

%d bloggers like this: