5 ting å vite om uken som gikk: 8.april

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

Politikk i verden

Minst 70 personer er drept i det som mistenkes som et kjemisk angrep i Syria søndag 8.april, skriver BBC.

10 personer drept i protester i India skriver CNN. Flere titusener tusen dalits, kasteløse, demonstrerte mot en høyesteretts bestemmelse som svekker lovgivning som skal beskytte lav kaste borgere i India.

Helse og Velvære
Helse er en menneskerett, og denne rettigheten ble markert 7. april på verdens helsedag. Verdens Helse Organisasjon jobber for at alle, uansett hvilket land de bor i skal ha universiell helse dekning ved å oppfordre verdens ledere i å ta tak i at helsetjenester må være tilgjengelig for alle. “Nesten 100 million mennesker blir dyttet inn i ekstrem fattigdom, tvunget til å overleve på bare $1.90 eller mindre, fordi de må betale for helsetjenester fra deres egne lommer,” skriver Verdens Helse Organisasjon. Det går også fremover med helsesituasjonen rundt om i verden. Blant annet har barnedødelighet for barn under 5 år globalt blitt redusert med 44% siden 2000, per 2017 ifølge FN.

Helsetjenester for alle
Årets verdens helsedag kampanje er Helsetjenester for alle, #healthforall. Foto: Verdens Helseorganisasjon

Miljø
Gamle mobiltelefoner skal bli brukt til å beskytte regnskogen. Planet Guardian programmet gjenbruker gamle smart-telefoner som lytteutstyr som får sin energi fra solpaneler skriver World Economic Forum. Utstyret skapt av Rainforest Connection skal hindre ulovlig nedhugging av trer og beskytte truede dyrearter som bor i regnskogen. I løpet av de neste årene skal Planet Guardians bli installert rundt om i regnskoger i Brasil, Indonesia og Peru.

Likestilling
Et forslag som tydeliggjør straffelovens voldtektsbestemmelse, samtykkeloven, ble nedstemt av Stortinget 5. april skriver Amnesty.no. Forslaget er at Norge skal ha som lov at seksuell omgang uten samtykke er voldtekt. “Internasjonale menneskerettslige standarder er tydelige på at voldtekt skal defineres som seksuell omgang uten oppriktig samtykke” skriver leder for Amnesty Ungdom i Ålesund i teksten voldtekt= sex uten samtykke som gir innsikt i betydningen av samtykkeloven.

 

Sjekk ut noen av høydepunktene fra den største samlingen for likestilling i FN:

Norge
Noen ting har blitt bedre siden Norge ble vurdert av FNs menneskerettighetskomité i 2011, mens andre har blitt verre kommer det frem i ny rapport om hvordan Norge følger opp FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.  “Noe av kritikken fra komiteen er gjentakelser av det komiteen har kritisert Norge for tidligere. Dette gjelder blant annet isolasjon av innsatte i politiarrest og varetekt, diskriminering av personer med innvandrerbakgrunn på boligmarkedet, og at det gjøres for lite for å forhindre vold og overgrep i nære relasjoner i Norge,” skriver Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Følg oss på Twitter

Relaterte tekster

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.