5 ting å vite om uken som gikk: 6 mai

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

 Verden

  • Flere titalls personer ble drept i selvmordsangrep i Kabul, Afghanistan mandag 30. april skriver NRK.
  • Tre filmstudenter ble drept og oppløst i syre i Mexico rapporterer BBC og the Global Voice. De ble angivelig kidnappet av en narkobande fordi studentene ble forvekslet med en annen narkobande som kontrollerte området. Da det ble kjent 23. april spredte protester seg og mange brukte hashtaggen  #NoSonTresSomosTodxs i sosiale media.  Hastaggen betyr “It’s not three, it’s all of us.” Siden 2006 har Mexico hatt en intern væpna konflikt som er referert til  ‘the war without a name’ ført av organiserte kriminelle grupper skriver the Global Voice. 

Helse og Velvære
Hørt om eller prøvd Alkine vann? Ny forsking finner flere negative sideeffekter, inkludert svekket hjertemusklatur skriver New York Times Magasine.

Miljø
Luftforurensing fører allerede til 7 million dødsfall hvert ør ifølge ny studie. 9 av 10 personer puster i luft som har et høyt nivå av forurensning meddelte Verdens helseorganisasjon (WHO) på 2018 UN Climate Change Conference i Bonn, Tyskland.

Likestilling

  • Den amerikanske staten Iowa vedtok denne uken USAs strengeste abortlov. “Iowas guvernør Kim Reynolds har signert en lov som forbyr abort etter sjette uke og i de fleste tilfeller der man kan konstatere hjerteslag”, skriver Aftenposten.

Norge
Over 100 000 har engasjert seg i å rydde langs strender denne uken skriv NTB. Lørdag 5.mai var årets strandryddedag. Avfall som har ligget i flere år har blitt fjernet.

– Dette er kanskje det raskest voksende miljøproblemet vi har internasjonalt, og det er en kjempestor oppgave å snu utviklingen. 8 millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (Venstre) til NRK.

 

 

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.