Abort blir lovlig i Irland etter folkeavstemning

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

VERDEN 

  • Det diplomatiske møtet mellom Nord-Korea og USA går fra å være avlyst til å muligens være på igjen iløpet av 24 timer. President Trump avlyste møtet torsdag ifølge The Guardian. Allerede fredag kom ny pressemelding fra Det Hvite Hus og møtet ser ut til å være i rute igjen for 12.juni rapporterer The Guardian. 
  • Colombia velger ny president idag, søndag 27.mai, til tross for bekymring rundt korrupsjon, fred og nabolandets Venezuelas krise og dens påvirkning i Colombia ifølge Al Jazeera. 
  • Italias President har utnevnt Guiseppe Novice som ny Statsminister denne uken. Mr. Novice representerer Five Star Movement, som gjør at to populist parti former regjering i Italia ifølge BCB.

 

LIKESTILLING

  • Den Irske befolkning har stemt ja til å endre grunnloven slik at abort blir lovlig i landet. 66,4% har stemt ja til å endre grunnlovstillegget fra 1983 hvor det ble vedtatt at et ufødt barn har like rett til liv som moren ifølge Aftenposten.

  • Sex uten samtykke er nå anerkjent som voldtekt i Sverige ifølge BBC. Sverige har fått gjennom en ny lov som trer i kraft 1.juli som sier at sex uten samtykke er voldtekt, uavhengig om tilfellet innebærer trusler eller vold. Personen må gi tydelig samtykke, verbalt eller fysisk.

 

HELSE OG VELVÆRE 

  • 28 Mai er Den Internasjonale Mensdagen. Visjonen til MHD er å skape en verden hvor enhver kvinne og jente kan ha en hygienisk menstrasjon, hvor enn hun er, trygt, privat og med verdighet. Organisasjonen jobber med å bryte tausheten og bygge innsikt og bevissthet rundt den fundamentale rollen god menstruell hygiene spiller i å gjøre det mulig for jenter å nå sitt fulle potensial.

 

  • Forskning har sett nærmere på effekten av å sove lenger i helgene rapporterer IFL Science. Resultatet antyder at mindre søvn i ukedagene ikke er en risk faktor for død dersom det er kombinert med lengre søvn i helgene.

 

MILJØ

  • Den økende mengden CO2 i luften påvirker kvaliteten av ris ifølge Vox. Essensielle næringsstoff som en finner i ris, inkludert protein, jern, zinc og B vitaminer faller.
  • Byen Paris jobber mot et gratis offentlig transportsystem i kampen mot forurensing ifølge CityLab. 

NORGE
Stortinget vedtar forbud mot barneekteskap i Norge rapporterer Thomson Reuters Foundation.  “Vi tror at denne loven sender et klart budskap, nasjonalt samt internasjonalt, at vi ikke aksepterer at barn gifter seg i Norge” delte Barne og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i kommentarer sendt på epost ifølge Thomson Reuters Foundation.  Man må være over 18 år for å gifte seg i Norge. Frem til denne endringen kunne barn på 16-17 år også gifte seg med foreldrene sitt samtykke. Dette er ikke lengre mulig. Aktivister håper at denne endringen med forbud mot barneekteskap kan være et eksempel for andre land frem mot å utrydde praksisen av barneekteskap rundt om i verden som et ledd i å nå de globale 2030 målene.

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Følg oss på Twitter

Relaterte tekster

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.

%d bloggers like this: