Ingrid Raabe Larsen
Ingrid Raabe Larsen

Sosionom

Menskopp, eller helsekopp?

I dag 28.mai er det den internasjonal mensdagen. Les mer på 28.mai Menstrual Hygiene Day sine nettsider hvor du finner masse gode ressurser og informasjon.

Flyt Frem deler en del av miniserien om mensen skrevet av Ingrid Rabbe Larsen.


 

Min opplevelse er at hovedargumentet som brukes for menskoppen er at de miljømessige fordelene er store. Det er ikke rart.

I løpet av livet så bruker en kvinne gjennomsnittlig 11 000 bind eller tamponger. Mange av disse havner i do. Jeg skal innrømme at en del av mine også har havnet der, fordi jeg ikke trodde det hadde noen konsekvenser. Et bind kan inneholde 90 % plastikk i tillegg til at hver eneste tampong og bind er pakket inn i mer plast.

Mens jeg skriver denne miniserien om mensen har jeg innsett at hovedgrunnen til at jeg bruker menskopp er jo nettopp helsemessige fordeler og brukervennligheten. Selv om jeg er opptatt av miljøet og mange nok ville nevnt miljøbevisst som en av de første tingene for å beskrive meg så er det ikke slik at jeg ville brukt den om jeg syntes det var noe herk.

Ny til mensenkopp? Få introduksjonen her. 

Fordelene er at en menskopp tørker ikke ut skjeden. Den endrer heller ikke det naturlige miljøet der. Det blir ikke liggende små fibre igjen på samme måte som en tampong. Den har en glatt overflate som gjøre det vanskeligere for bakterier å feste seg og minsker risikoen for soppinfeksjon.

For litt siden kunne vi lese om modellen Lauren Wasser som kanskje må amputere det andre benet også på grunn av tampongsyken (TSS). TSS kan være dødelig og det er en liten risiko som vi jenter tar hver gang vi velger å bruke tampong. Det skjer heldigvis sjeldent, men det skjer. I januar 2017 ble to jenter innlagt på sykehuset på Sørlandet og de gikk ut med en advarsel mot å bruke tampongen for lenge.

Hvor flott hadde det ikke i tillegg vært om de informerte om at menskopp er et alternativ som foreløpig ikke har noen rapporterte hendelser av TSS, men har mye av de samme fordelene som tamponger?

Møt entreprenøren Lene Elisabeth Eide, som har startet sitt eget selskap hvor hun selger menskopper ! 

Helsemessige og brukervennlige fordeler og ulemper

Fordeler

  • Tørker ikke ut den naturlige floraen
  • Ingen fare for lekkasje ved riktig bruk.
  • Holder 3 ganger så mye som en tampong.
  • Tømmes bare 2 ganger om dagen, så sjeldent du trenger å tømme den på et offentlig toalett.
  • Jeg føler meg like ren/renere som ved bruk av tampong.
  • Lettvint å bruke.
  • Mindre stress, når du først har satt den inn så har du den alltid med, og du trenger ikke huske å ta med en ny menskopp fordi den bare tømmes, vaskes og settes inn igjen.
  • Ingen krise om det ikke er søppelbøtte (ingenting du skal kaste) eller vask (tørk den med litt papir) på badet.

Ulemper

  • Må kokes før hver menstruasjon for at den skal være sterilisert.
  • Kan være litt komplisert hvis du backpacker og det ikke finnes vask på doen mår du tømmer menskoppen. Løsningen er å bruke litt papir å tørke den, eller å ha med en sprayflaske med vann.

 

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Ingrid Raabe Larsen

Ingrid Raabe Larsen

Sosionom og changemaker innen kvinners menstruel hygiene

Før du stikker - vil du skrive neste innlegg om livsstil og samfunn?

Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Relaterte Tekster

Folkestyre, ikke vanstyre!

Makta skal ligge hos folket. Likevel prøver de blå, med støtte fra Arbeiderpartiet, å flytte makta vekk fra folk. Denne gangen er det kontrollen over

LES MER »

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.

%d bloggers like this: