Kathrine Olsen Flåte
Kathrine Olsen Flåte

Sosialantropolog med spesialisering i kommunikasjon, journalistikk og utvikling.

Homofili avkriminaliseres i India

“Jeg er hva jeg er. Så ta meg som jeg er. Ingen kan rømme fra sin individualitet” sa Høyesterettsjustitiarius i India, Dipak Misra da han leste dommen som avkriminaliserte homofili i landet torsdag 

Jeg følte beina mine skulle lette av bakken av glede da jeg leste nyhetene. For seks år siden gikk jeg i Pride Parade i New Delhi, India. Det var bare noen få år etter at homofili hadde blitt avkriminalisert i 2009 av Delhi high court. Jeg var også der i 2013 da høyesterett overgikk Delhi high court og igjen kriminaliserte homofil sex.

LGBTQI aktivistene i India ga ikke opp. De regrupperte seg og fortsatte å kjempe slik at vi nå snart 10 år etter homofil sex ble legalt opplever at det blir det igjen. Endelig kan vi feire en seier for homofile rettigheter i det nest mest folkerike landet i verden. Homofil sex er endelig avkriminalisert og med det kommer også at homofile er likeverdige borgere med rettigheter.  

En benk med fem dommere i høyesterett endte enstemmig deler av en lov fra 1861, fra britetiden i India. Den dominerende religionen i landet, Hinduismen på den andre siden aksepterer faktisk homofil sex. De har blant annet mannlige guder som blir gravide skriver New York TimesSection 377 of the Indian Penal Code kriminaliserte samtykket homofili sex.  Avkriminaliseringen er historisk. Folk feiret i Mumbai, Delhi og andre byer rundt om i landet rapporterte både indiske og internasjonale medier.

I India jobbet jeg for Naz Foundation (India) Trust som var organisajonen startet rettsaken for å avkriminalisere homofili i 2001. I 2009 ble homofili dekriminalisert i Delhi High Court retten mens dommen sa at loven var ulovlig etter den indiske grunnloven,  men  høyesterett mente at bare parliamentet kunne gjøre en slik endring. Konservative krefter på tvers av religioner samlet seg imot loven og gikk imot dette.  Allerede i 2013 ble avkriminaliseringen gjort om på av høyesteretten i India og igjen var homofile seksuelle akter kriminalisert.

Tiltale etter loven har vært sjelden. Samtidig husker jeg å bli fortalt av aktivister i India at loven ble brukt til å skremme og true homofile. “I 2014 var 1148 anklaget etter loven. I 2016, doublet tallene seg nesten, til 2,187. Det året ble over 1600 saker sendt for rettsak” skriver New York Times. 

Så endelig er deler av loven borte slik at samtykket sex mellom personer av samme kjønn er lovlig. Sex uten samtykke er ikke lovelig, uansett legning eller hvilket kjønn man har sex med.

Nå gjenstår det å se hvordan dette påvirker LGBTQI rettighetsarbeidet i nabolandene.

 

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Kathrine Olsen Flåte

Kathrine Olsen Flåte

Sosialantropolog med spesialisering i kommunikasjon, journalistikk og utvikling.

Følg oss på Twitter

Før du stikker - vil du bli en tekst contributor hos oss?

Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Relaterte Tekster

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.

%d bloggers like this: