Kathrine Olsen Flåte
Kathrine Olsen Flåte

Sosialantropolog med spesialisering i kommunikasjon, journalistikk og utvikling.

Typisk norsk å være god?

Aksjon holdt utenfor Stortinget torsdag for å dreie debatten over til en klimapolitikk hvor mennesker og miljø er i forsetet, ikke økonomisk vekst. 

– Vi må gå videre fra å bare snakke om plastplukking og CO2-avgift, til å snakke om det underforliggende som fører til at vi ikke gjennomfører reelle klimatiltak; vårt ensidige fokus på økonomisk vekst, skriver Spire i en pressemelding til Flyt Frem.

Et fundamentalt nytt økonomisk tankesett for å kunne nå målene vi har satt oss i Paris-avtalen er kravet fra aksjonsholderne ikledd bunad og mariusgensere fra blant annet Spire, Natur og Ungdom, Changemaker, Latin-Amerika gruppene i Norge og Besteforeldrenes Klimaaksjon.

Mennesker og miljø er viktigere enn økonomisk vekst 
– Først og fremst er en endring av det økonomiske systemet noe som må skje politisk. Politikerne må legge til rette for at innbyggere kan ta riktige valg, deler leder av Spire Hege Skarrud med Flyt Frem.

Enkeltpersoner kan bidra til skiftet ved å organisere seg og legge press på politikere lokalt og nasjonalt meddeler Hege.

– De kan ytre at mennesker og miljø er viktigere enn økonomisk vekst, og kreve ansvarlige investeringer i utviklingsland og ansvarlig politikk her hjemme. Og stemme på politikere som mener det samme ved lokal- og stortingsvalg!

Aksjon utenfor Stortinget for kampanjen "Typisk norsk å være god?" Foto tatt av Øystein Jensen
Aksjon utenfor Stortinget for kampanjen “Typisk norsk å være god?” Foto tatt av Øystein Jensen

Er det typisk norsk å være god?
Aksjonsholderne er usikre på om dette alltid gjelder. 
Norsk klimapolitikk er motstridende og tar ofte med den ene hånda og gir med den andre. Milliarder kroner blir gitt til regnskogssatsingen samtidig som at Norge er storforbrukere av soya som dyre-og laksefôr, deler Hege.

– Ifølge en rapport fra Framtiden i Våre Hender fra 2017 er det i dag i praksis ikke kontroll over soyaindustriens ekspansjon, og stadig mer verdifull natur i Sør-Amerika ødelegges til fordel for store monokulturplantasjer, med store omkostninger for både miljø og mennesker, forklarer Hege.

Klimatiltak og matsikkerhet må sees i sammenheng
Vi burde se på hvordan vi kan mate Norge uten å ødelegge regnskogen, istedenfor å se på klimatiltak og matsikkerhet som to forskjellige ting, utdyper lederen av Spire.

– Dette er ikke samstemt politikk, og viser at det ikke ligger reell vilje til klimakutt i norsk politikk, men heller et ønske om å fremstå som grønne og barmhjertige. Regnskogsbevaring er utrolig viktig, men vi må sørge for at vi ikke motstrider vår egen politikk, og vi må først og fremst ta skikkelige klimakutt hjemme som gjør bærekraftige løsninger attraktive, deler Hege.

Spire - aksjon 20.09.18 -kred. Øystein Jensen-4
Aksjon utenfor Stortinget for kampanjen “Typisk norsk å være god?” Foto tatt av Øystein Jensen

Grønnvasking og ansvarsfraskriving må ta slutt
Også her hjemme i Norge skjer handlinger som strider imot miljøpolitikken ifølge aksjonsholderne.

– Vi ønsker også å fremstå som foregangsland på bærekraftsmålene, blant annet ved at Erna Solberg er ambassadør, men vi ønsker ikke å trappe ned på norsk olje- og gass-utslipp eller bremse norsk forbruk, fortsetter Hege.

–  Det er selvfølgelig positivt at Norge ønsker å fokusere på bærekraftsmålene, men når det ikke blir mer enn et spill for galleriet er det på tide å gjøre endringer! avslutter lederen av Spire.

Spire - aksjon 20.09.18 -kred. Øystein Jensen-2

 

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Kathrine Olsen Flåte

Kathrine Olsen Flåte

Sosialantropolog med spesialisering i kommunikasjon, journalistikk og utvikling.

Følg oss på Twitter

Før du stikker - vil du bli en tekst contributor hos oss?

Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Relaterte Tekster

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.

%d bloggers like this: