Leon Bafondoko
Leon Bafondoko

Nestleder AUF i Trøndelag. Fast skribent i Adresseavisen. Studerer Bachelor i sosiologi og samfunnsanalyse.

De som kjemper mot voldtekt og seksualisert vold, kjemper for fred og utvikling

Nobelkomiteen tildelt en utrolig viktig pris til Dr. Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad. Voldtekt som krigshandling er et brutalt våpen.

Det er en utrolig viktig frihetskamp som min onkel Mukwege står for. Han er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom.

Fredsprisvinneren hjelper overlevende etter seksuell vold
Dr. Denis Mukwege er gynekolog, kirurg, grunnlegger og leder av et sykehus i Kongo som har spesialisert seg på å ta imot kvinner som er utsatt for seksualisert vold. Panzi Foundation er en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon som arbeider for å bekjempe seksuell vold i kriger.

Han grunnla sykehuset Panzi i 1999, i 19 år har Mukwege og hans ansatte hjulpet over 50 000 overlevende etter seksuell vold. Sykehuset opererer overlevende for fysiske sår, men gir også juridiske og psykososiale tjenester til kvinner som er utsatt for seksualisert vold.

I Kongo har han skapt et moderne og velutstyrt sykehus midt i fattigdom og en væpnet konflikt som har preget regionen i over 20 år. Hvert år utfører sykehuset operasjoner og gir fødselshjelp og psykisk støtte til over 20 000 mennesker som opplever krig og fattigdom.

Jeg er veldig glad og takknemlig for at Nobelkomiteen setter fokus på kvinners rettigheter i krisesituasjoner. Jeg er utrolig takknemlig for at det er min onkel Denis Mukwege som har fått den, men det viktigste er fokuset som nå er satt med denne prisen.

Voldtekt er et krigsvåpen
Voldtekt i krig er en forbrytelse som er vanskelig å straffeforfølge, derfor har Mukwege jobbet i flere år målrettet politisk i FN.

Voldtekt er et krigsvåpen som rammer hele lokalsamfunnet. Traumene blir liggende igjen som spøkelse i samfunnet. Det er derfor flott at Nobelkomiteen setter lys på en slik sak nå.

Det kommer aldri til å bli fred og utvikling hvis ikke kvinner får fred.
Internasjonal støtte og oppmerksomhet er viktig for at Mukwege skal kunne fortsette å lykkes med sitt arbeid for kvinners rettigheter.

De som kjemper mot voldtekt og seksualisert vold, kjemper for fred og utvikling.

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Leon Bafondoko

Leon Bafondoko

Nestleder AUF i Trøndelag. Fast skribent i Adresseavisen. Studerer Bachelor i sosiologi og samfunnsanalyse. Bafondoko er Nevø av Fredsprisvinner Denis Mukwege.

Følg oss på Twitter

Før du stikker - vil du skrive neste innlegg om verden og samfunn?

Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Relaterte Tekster

Folkestyre, ikke vanstyre!

Makta skal ligge hos folket. Likevel prøver de blå, med støtte fra Arbeiderpartiet, å flytte makta vekk fra folk. Denne gangen er det kontrollen over

Les mer »

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.

%d bloggers like this: