Siste nytt innen det siste: 14.oktober

Flyt Frem gir deg et kort innblikk i noe av det siste som har skjedd rundt om i verden.

Verden

  • Regjeringen i Papua New Guinea importerte 40 Maserati for å transportere  internasjonale delegater for Apec konferansens som finner sted i November. mens befolkningen reagerer med sinne sier regjeringen at bilene vil bli solgt på privat markedet etter konferansen skriver The Guardian. 

 

  • Titusenvis demonstranter tok til gatene i Berlin lørdag 13.Oktober i en demonstrasjon mot rasisme og diskriminering. Dette er en motreaksjon mot de store innvandringskritiske demonstrasjoner og vold i den østtyske byen Chemnitz og det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som er i stadig vekst skriver VG. 
  • Sverige står fremdeles uten regjering. Hverken Centerpartiet eller Liberalerne vil støtte en ny svensk regjering som kun består av Moderaterne og Kristdemokraterna. Dette sier de etter at  lederen for Moderaterna, Ulf Kristersson, fredag lanserte ulike alternativer. en av de var  en oppløsning av Alliansen som regjeringsalternativ. Alliansen består av de fire borgerlige partiene Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna og Centerpartiet, som tidligere har regjert sammen og som gikk til valg for å overta regjeringsmakten sammen skriver NRK.  
  • Redd Barna frykter en ny koleraepidemi i Jemen og melder om en tredobling i mistenkte koleratilfeller ved sine helsesetre i Hodeida de siste tre månedene. Det er ikke bare sykdom som truer innbyggerne i Jemen. FNs visegeneralsekretær Mark Lowcock sa nylig til FNs sikkerhetsråd at internasjonale hjelpeorganisasjoner er i ferd med å tape kampen mot sult i landet. 75 prosent av befolkningen trenger nødhjelp skriver NRK. 

Miljø

 

  • Den Indiske staten Sikkim driver ett 100% organisk landbruk og har nå vunnet prisen Future Policy Award for sin politikk ved å fase ut kjemisk gjødsel og plantevernmidler med bærekraftige alternativer. Dette skal ha hjulpet mer enn  66,000 bønder, styrket turisme i området samt satt ett eksempel for andre land skriver The World Economic Forum. 

Helse

Ifølge den medisinske journalen The Lancet så har prosentandelen av keisersnitt økt fra 12% (16 millioner) i 2000 til en estimert 21% (29,7 millioner) i 2015. Landet med den høyeste andel operasjoner for assistert fødsel er Den Dominikanske Republikk med 58,1%. WHO (the World Health Organization) har uttalt tidligere at en prosentandel på mer en 15% er overflødig.

Jane Sandall, professor og en av forfatterne av studiet understreker at ett fokus på å legge skylden over på mødrene grunnet blant annet dårlig helse, eller at de krever unødvendig keisersnitt grunnet frykt eller mangel på interesse i vaginal fødsel ignorerer de større, systematiske problemene som driver den økende avhengighet av keisersnitt skriver BBC. 

Likestilling

  • Nobelprisen i fysikk 2018 går til tre forskere som har gjort banebrytende oppfinnelser innen laserfysikk. Canadiske Donna Strickland er bare den tredje kvinnen i historien som mottar prisen skriver NRK. De to eneste kvinnene som har vunnet nobelprisen i fysikk tidligere er Marie Curie (1903) og Maria Goeppert-Mayer (1963).
  • Studentenes fredspris 2019 vil bli utdelt Sør-Afrikanske Fasiha Hassan for hennes arbeid for lik tilgang til høyere utdanning i landet samt hennes lederrolle i bevegelsen #FeesMustFall melder Student Peace Prize.

Norge

  • Flom og kaos i Nord-Gudbransdalen, kommuner har satt krisestab rapporterer NRK. 
  • «Datadetektiv» Mia Landsem (21) får Jenteprisen 2018 for sin iherdige kamp mot ulovlig deling av private bilder på nett ifølge Plan International. 

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Følg oss på Twitter

Relaterte tekster

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.