Frida Røvik
Frida Røvik

Kompetanseansvarlig for bærekraftig livsstil i RE:ACT

En etisk fremtid i våre hender

Frida Røvik

Frida Røvik

Bærekrafutvalget til RE:ACT sentralt

Er sofaen din laget av barnehender? Hvilken timelønn har tekstilarbeiderne som lager klærne dine? Hva er arbeidsforholdene for de som plukker kaffebønnene til kaffen din? En ny etikk- og informasjonsslov skal gi deg svaret. Aftenposten sin dokumentar Sweatshop skapte voldsomme reaksjoner da den ble publisert i 2014, og alle øyne ble rettet mot tekstilindustrien. Dokumentaren følger tre motebloggere sin reise til Kambodsja, hvor de besøker flere tekstilfabrikker som produserer dagens moteklær. Her høstet motegigantene sterk kritikk grunnet sin mangel på åpenhet rundt de faktiske arbeidsforholdene varer blir produsert under. I dokumentaren er vi vitner til en arbeidshverdag med overtidspress, mangel på respekt for fagforeningsarbeid og dårlig sikkerhet. For mange ligger en gjennomsnittlig arbeidshverdag på oppunder 16 timer. Lønnen ligger på i underkant av fire kroner i timen, og er langt fra nok til å leve av. I 2016 vedtok Stortinget at regjeringen skulle se på forutsetningene for en lov som gir næringslivet og offentlige myndigheter etikkinformasjonsplikt. Denne loven går ut på at du som forbruker har rett til å få innsyn i hvilke omstendigheter varene fra utviklingsland er laget under, og har som mål å føre til åpenhet og bevisstgjøring rundt hva du bruker pengene dine på. Dette vil påvirke alle bedrifter som handler varer som blir ansett som høyrisikoprodukter av Direktoratet for forvaltning og IKT. Her inngår blant annet tekstiler, arbeidsklær, sko, møbler, kaffe, te, kakao og leker. En undersøkelse fra Fremtiden i våre hender viser at hele 72,3% av forbrukere er villige til å betale ekstra for å sikre tekstilarbeideren akseptable lønns- og arbeidsforhold. Dette er resultatet av at informasjonen rundt de sosiale ujevnhetene har nådd ut til oss forbrukere, og at vi stort sett ønsker å bidra til en forandring for det bedre. Gjennom retningslinjer som gir forbrukeren tilgang på åpen informasjon vil det bli mer gjennomsiktig hvordan bedriften opererer i utviklingsland. De vil ha full mulighet til å si at de ikke har oversikt, men dette kan påvirke kjøpsviljen over tid. En omstilling for å tilrettelegge for etisk handel skal lønne seg. Nå utfordrer vi i RE:ACT deg til å være med i kampen for en rettferdig etikkinformasjonslov. Vi mener alle skal ha rett til å vite om sofaen man ønsker å kjøpe er laget av barnehender, om de som lager turjakken har en lønn de kan leve av, og om de som har plukket kaffebønnene dine ikke blir presset til 16 timers arbeidsdager. Med en rettferdig etikkinformasjonslov blir informasjonen synligere, og vi forbrukere får i større grad mulighet til å påvirke vilkårene produksjonsarbeidere i utviklingsland jobber under. Forbrukermakten vi sitter med har vist seg å være svært effektiv for å skape endring tidligere, blant annet i kampen mot bruken av palmeolje. Vi har stor tro på at denne endringen kan skapes igjen. RE:ACT kjemper nå sammen med en rekke andre organisasjoner for en rettferdig etikkinformasjonslov og sier #jegvilvite. Er du også med på laget?

Del denne teksten !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Frida Røvik

Frida Røvik

Kompetanseansvarlig for bærekraftig livsstil i RE:ACT

Følg oss på Twitter

Før du stikker - vil du skrive neste innlegg om verden og samfunn?

Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Relaterte Tekster

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

flyt frem

Meld deg på for siste nytt fra Flyt Frem; nye tekster, tips og mer, levert direkte til din inboks.

%d bloggers like this: