Siste nytt innen det siste: 4. november

Flyt Frem gir deg et kort innblikk i noe av det siste som har skjedd rundt om i verden.

 

Verden

Konstitusjonell krise i Sri Lanka. President Maithripala Sirisena sparket statsminister Ranil Wickremesinghe, oppløste kabinettet og suspenderte stortinget forrige uke, skriver BBC. Deretter satt presidenten inn Mahinda Rajapaksa, mannen han vant presidentvalget over i 2015, inn som ny statsminister.

Fransk territorium i Sør-Stillehavet kan bli selvstendig. Et stort antall stemmegivere har avlegger sin stemme for å avgjør om New Caledonia skal bli selvstendig fra Frankrike søndag 4. november skriver Aljazeera.  Dette skjer etter en 30 år lang avkoloniseringsprosess.

Amerikanere går til stemmeboksen tirsdag 6.november for Midterm valget. Det er en rekord av mangfold blant kandidatene som stiller til valg skriver New York Times.

Miljø

60% er den gjennomsnittlige reduksjonen av dyrepopulasjon på tvers tusenvis av pattedyr, fisk, fugler og reptiler siden 1970 ifølge en ny report av World Wildlife Fund skriver TIME.

Helse

Ren luft er en menneskerettighet sier generaldirektøren av Verdens Helse Organisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Verden må redusere antall dødsfall fra luftforurensing med to tredjedeler innen 2030 sa Ghebreyeus på den første WHO Global Conference on Air Pollution and Health 30.oktober-1.november. Konferansen samlet land og partnere for å jobbe sammen for å bekjempe luftforurensning. Uten politisk involvering er det vanskelig å få fremgang skriver Down To Earth. 

Likestilling og identitet

Homofile i den største byen i Tanzania kommer til å bli overvåket og fengslet skriver BBC. Innbyggere i Dar es Salaam blir oppfordret til å informere om naboer og venner som er homofile. Dette er starten på an politioperasjon som skal finne og fengsle homofile skriver The Telegraph 1 november. Å være homofil er ikke ulovlig i landet, men sodomi altså en seksuell akt mellom personer av samme kjønn er ulovlig.

Norge

KrF valgte blå side fredag. KrF valgte å forsøke å gå inn i regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre på fredagens landsmøte skriver NRK.

Gode nyheter

Forbud mot engangsbruk av plastikk besluttet i den Europeiske Unionen skriver Positive News.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.