En sosial entreprenørs drøm går i oppfyllelse

Cecilie Kjeldsberg. Mastergrad i Nutrition for Global Health fra London School of Hygiene & Tropical Medicine. CEO og co-founder av Better Living Projects. 

Nylig gikk drømmen jeg har hatt siden jeg var 15 år i oppfyllelse. Jeg vil bidra til å bedre kvinners rettigheter på en eller annen måte. Gjennom å være en av grunnleggerne av Better Living Projects, fra september 2017, bidrar jeg til å skape arbeid for kvinner i India. 

Visjonen vår er at alle kvinner skal ha mulighet til å bli økonomisk uavhengige. Better Living Projects skaper arbeid for kvinner i staten Bihar som er en av de fattigste delene av India. I den lille landsbyen, Sujata Village, satt vi opp vårt første sysenter for syv måneder siden. 10 kvinner har blitt ansatt og trent til å kunne sy etiske tekstilprodukter skreddersydd for det norske markedet. De produserer robuste bærenett i sertifisert økologisk bomull, med egendefinerte trykk i alle former og farger på bærenettet. 

Fremtidshåp 

Jeg ble grepet av en sterk følelse av håp da jeg hørte de første resultatene da vi målte hvilken effekt Better Living Projects har for kvinnene som jobber hos oss, deres familier og deres lokalsamfunn. Tilbake på sysenteret i den indiske landsbyen for tredje gang, snakket jeg med 19 år gamle Sulekha. I syv måneder har hun hatt sin helt egen inntekt for første gang. 

En sterk ressurs i familien 

Pankaj, vår community manager på sysenteret, har ved flere anledninger besøkt familien til Sulekha for å skape en god relasjon til familien. Familien har fått en helt annen respekt til Sulekha, forteller Pankaj. De lytter til henne og anser henne som en sterk ressurs i mye større grad enn før. Endringene i familiedynamikken har vært enorme siden han besøkte de for første gang under starten av prosjektet deler Pankaj. 

Økonomisk frihet til å sikre en trygg fremtid

Med Sulekha sin aller første lønn, kjøpte hun en liten symaskin. Nå kan hun sy klær for henne og familien hennes, og på den måten spare penger, samtidig som at hun kan øve seg på å bli enda dyktigere til å sy. Hun gav penger til moren sin, broren sin, og innimellom til og med til familieoverhodet, sin egen far, forteller Sulekha. 

Sulekha studerer psykologi på deltid, og foreldrene har måttet skrape lommene for at hun skulle kunne studere. Nå betaler Sulekha studiene selv. Noe av den viktigste endringen for henne var friheten til å bevege seg, forteller Sulekha. Hun har nå råd til å kunne betale for transport, og kjøpe skolelunsj. Dette gjør det lettere for henne å dra på alle forelesninger. 

Økonomisk uavhengighet og økt selvsikkerhet 

Disse endringene jeg har beskrevet ovenfor er konkrete endringer som Sulekha har opplevd i sitt eget liv. Ved å ha en trygg jobb å gå til, og en anstendig lønn, er dette noe som har påvirket henne personlig. 

Når kvinnene er på jobb har jeg vært vitne til flere endringer sett i forhold til første gang jeg møtte dem. Stemmene deres har blitt mye høyere og de er mer selvsikre når de snakker. De bærer deres flere ferdigheter innenfor søm og tekstil med stolthet, og deres nye vennskap skaper trygghet og glede.

Etisk handel og sosialt forsvarlige arbeidsforhold 

Planen i nærmeste fremtid er at vi kan sysselsette flere kvinner i dette lokalsamfunnet, slik at vi kan bidra til at enda flere kvinner og deres familier får økonomisk trygghet i større grad. 

Hvordan ville verden sett ut hvis all handel med lav- og middel-inntektsland hadde vært sosialt forsvarlig? Hva hvis forbrukere her i Norge hadde stilt krav til hver produsent de handler fra om hvem som egentlig laget produktene? Hvilke arbeidsforhold jobbet de under? En huskeregel bør være å tenke gjennom om dette er en jobb jeg selv ville hatt.

Les mer om Better Livings Projects på deres nettside her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.