For fire år siden var jeg et helt annet sted økonomisk enn der jeg er i dag. Jeg bodde hjemme hos foreldrene mine, hadde forbruksgjeld opp til ørene, var deprimert og trodde aldri jeg skulle klare å komme meg ovenpå igjen.
I dag eier jeg min egen bolig, har nok penger på bufferkontoen og betaler ekstra på boliglånet når jeg har mulighet.
Men det har kostet å komme dit jeg er i dag. Ikke bare økonomisk, men også ved å endre tankegangen min. Jeg sier ikke at man aldri skal unne seg noe, men det er viktig å være bevisst på hva pengene faktisk går til.
Ta noe så enkelt som å gå på butikken. Å skrive en handleliste og holde seg til den er gull verdt. På den måten unngår man å kjøpe ting man egentlig ikke trenger. Eksperter anbefaler ofte ukeshandling, men jeg liker å gå på butikken noen ganger i uken bare for å komme meg ut. Da blir det ekstra viktig å holde seg til handlelisten.
Jeg har også, etter nøye vurdering, opprettet en husholdningskonto. En av utfordringene mine har vært at jeg bruker altfor mye penger på mat. Selv om matprisene har økt, er det mulig å være mer fornuftig og likevel holde forbruket under kontroll.
En annen ting er strømmetjenester. Trenger man egentlig seks forskjellige? Eller holder det med to?
Å sette opp et budsjett kan være til stor hjelp. Men utfordringen er ikke å lage budsjettet – det er å faktisk holde seg til det. Hver eneste dag blir vi preget med reklame som oppfordrer oss til å kjøpe ting. Noe av det mest fristende er reklamer som sier: «Kjøp nå, betal om 30 dager.» Men hvis man ikke har penger nå, hvordan skal man ha dem om 30 dager?
Det viktigste prinsippet er enkelt: Utgiftene må være lavere enn inntektene. Og husk å sette av en liten andel til sparing.
(Skribenten av denne artikkelen er forfatter)