Det du gjør teller for miljøet

Share

Skribent: Henriette Vatsgar

Det kan være overveldende å tenke på klimaendringene og utfordringene kloden vår står overfor. Vi lar oss skremme av medienes overskrifter om at jorda går under, og det er lett å føle seg liten og hjelpeløs i den store sammenhengen. Studier viser en sammenheng mellom mindre håp og mindre vilje, og motivasjon til å handle. Vi har tendens til å bli mer passive når vi tror at innsatsen vår ikke utgjør noen forskjell, og at kloden er dødsdømt uansett hva vi gjør.

Vi trenger positive nyheter for å skape positive handlinger.

Så jeg er her for å si; ikke gi opp! Det du gjør teller. Engasjement hjelper. Equinor dropper for eksempel nå planene om leteboring i Australbukta utenfor Australia, etter flere års demonstrasjoner både lokalt og globalt. Det viser nok en gang at det er viktig at vi roper meningen vår, høyt.

Mindre plast

Det er flere grunner til å være klimaoptimist. Flere nyhetssaker den siste tiden viser at små tiltak kan ha store virkninger. Plasten er en av vår tids største miljøproblemer. Ifølge Naturvernforbundet havner det årlig 6,4 millioner tonn søppel i verdens hav, hvorav mellom 70 og 80 av dette er plast. Dette kommer i stor grad fra at vi kaster plastposer og plastflasker rundt oss, og av mikroplast fra hverdagslige aktiviteter som vasking av klær og tannkrem som skylles ned i vasken. Dette fører til at det hvert år dør store mengder sjøpattedyr, fugler og fisker.

Flere land går foran for å gjøre noe med dette. Kina vil innen utgangen av 2020 forby plastposer i alle de største kinesiske byene, og vil utvide dette til å dekke alle mindre byer i løpet av de to neste årene. I et land med folketall som Kina vil tiltak som dette ha betydelig innvirkning på miljøet, og ikke minst på andre land. Det er ikke bare du og jeg som påvirkes av naboeffekten. Også land merker den sosiale påvirkningen fra verdenssamfunnet og dette har mye å si for valgene vi tar. Dermed kan små tiltak så stort engasjement, både i familien, vennegjengen og globalt.

Plastposer er nå også forbudt i staten New York, som følger etter seks andre stater. Bare i New York tilsvarer dette 23 milliarder færre plastposer årlig. Og etter England innførte en avgift på plastposer i 2015, er bruken redusert med 90 prosent. Det tilsvarer en reduksjon fra i gjennomsnitt 140 bæreposer per engelskmann i året, til 10 poser. En ny rapport viser også at strandrydding fungerer, og at det nå har blitt mindre plast i Lofoten.

Et enkelt tiltak du og jeg kan bidra med er å pante flasker.

Det er litt kult å tenke på at kun én pantet flaske, tilsvarer nok energi til å fullade mobilen 70 ganger.

I år er det beregnet at hele 150 millioner flasker ikke vil bli pantet, noe som tilsvarer energien til å dekke det årlige energibehovet til over 5600 norske husstander. Indonesias nest største by forsøker å gjøre noe med dette, ved å innføre et pantesystem hvor 10 plastglass eller fem plastflasker utgjør en bussbillett på byens busser. Ganske genialt.

Mindre kjøtt

Du tilhører kanskje gruppen som har latt seg irritere og provosere av bastante veganere som forteller oss at vi må slutte å spise kjøtt for å redde klimaet, men de har faktisk helt rett. Å spise mer plantebasert er muligens det rimeligste og mest effektive klimatiltaket på markedet. Visste du for eksempel at hvis alle nordmenn har én kjøttfri middag i uka tilsvarer det hele 170.000 færre biler på veiene.

Det kan virke som nordmenn tar dette til seg. En rapport fra Animalia viser at nordmenns kjøttforbruk har gått ned mer nærmere 1 kilo per person fra 2018 til 2019. Vi spiser spesielt mindre rødt kjøtt, som er klimaverstingen når det kommer til produksjon. Dette betyr ikke at alle må slutte å spise kjøtt. Spis kjøtt, om du vil. Men bli med på å spise litt mindre av det.

Moralen her er at små handlinger kan ha stor effekt.

Engasjement smitter og vi blir påvirket av naboen. Det viktigste er at vi alle gjør noe, ikke at alle gjør det perfekt. Start der det føles greit for deg, om det er å redusere innetemperaturen med én grad, ha én kjøttfri middag i uken, redusere trykket i dusjen, eller ha en bilfri dag i uken. Det tar tid å endre vaner, men du er flink som prøver og det er mange sammen med deg.

PASSING ON THE MIC:
Du kan også skrive om noe du bryr deg om

Share

Din stemme er viktig! Her kan du formidle kunnskap og ytre dine synspunkter.

MER FRA Bærekraft, Din Flyt, Innsikt, Livsstil, Miljø, Samfunn