Skribent: Greta Høvring
Den økende plastproblematikken er satt på dagsorden. Media har den siste tiden fokusert på de enorme mengdene med plast i havet som påvirker både strandsonen og det unike dyrelivet i og ved sjøen. Daglig oppdateres nyhetsstrømmen med nye tilfeller av strender som er tilgriset eller fisk, sjøfugl o.l. funnet med plast i magen. Og Kina har uttalt at de ikke lengre vil kjøpe vestens overflod av plastsøppel.
Etter å ha sett NRK dokumentarene Planet Plast og Viten og Vilje: Plasthavet er det nesten umulig å ikke ville legge om hele livsstilen og kutte ut all plast i hverdagen.
Å leve Zero Waste handler om å leve et liv uten å produsere søppel.
Å endre på hele livsstilen over natten vil være urealistisk for de fleste. Gammel vane er vond å vende, så det gjelder å starte med små skritt for å få ned plastforbruket vårt.
Her er fem enkle steg, hentet fra Zero Waste bevegelsen som jeg tror alle kan ta inn i sin hverdag:
På matbutikken: Bytt ut engangsposer av plast på handleturen
Store deler av plasten vi tar inn i våre hjem i hverdagen kommer fra handleturene i matbutikken. Det har vært fokus på at alt for mye fersk frukt og grønt allerede er pakket inn i plastposer, plastbeger eller plaststrømper. Velg derfor i stedet frukt og grønt i løsvekt, og ha med egne tøyposer til å plukke oppi fremfor engangs-plastposene som bare kastes. Tøyposene kan også brukes til andre varer i løsvekt som nøtter, smågodt, bakverk mm.
Oppbevaring av mat
Plastfolie og plastposer er lettvint å bruke for å oppbevare matrester som du vil ha til senere. Et godt plastfritt alternativ er å bruke bivokspapir. Ifølge BeEcoshop er bivoks naturlig antibakterielt, og kan brukes til å oppbevare det meste unntatt fisk og kjøtt. Bivokspapir kan vaskes og brukes om igjen, og har en struktur som gjør at den former seg rundt maten og holder tett, slik også plastfolie gjør. Undertegnede har vært fan av dette i flere år og vet at det funker! Bivokspapir kan kjøpes bl.a. på BeEcoshop.no og Røtter på St. Hanshaugen i Oslo. Bivokspapir kan du også lage selv!
Den kjære nistepakken
Nordmenn er stolte av tradisjonen med nistepakken, og den kan både spare deg penger og miljøet. Ha med deg restemat i en matboks (helst av metall, men bruk det du har!). Mange bruker i dag lettvinte engangspose-løsninger også til nista, men her sløser du rett og slett bare penger og miljø! Bivokspapir passer også utmerket til å pakke brødmat som niste, og du får bonusen av mer plass i vesken/sekken etter lunsj!
På badet
Det går an å være forfengelig og grønn! Når det kommer til skjønnhet, hudpleie og hygiene finnes det mange zero-waste alternativer man kan prøve seg frem med. Bambustannbørste har er nå tilgjengelig i vanlige matbutikker! Bambusskaftet kan komposteres, men det varierer fra ulike merker om du må fjerne busten med tang først. Andre forslag er å bytte ut engangshøvelen til barbering med en tradisjonell høvel av metall, menskopp og tøybind, faste såpestykker fremfor flytende dusjsåpe på plastflaske.
Spread the word
Bevisstgjøring spiller en stor rolle i å få til samfunnsendringer, som er høyst nødvendig for å løse den store utfordringen med plastsøppel. Engasjer deg i saken og delta utover dine hverdagshandlinger. Legg press på politikere og tenk miljøet når du stemmer. Husk å resirkulere og minne andre på å gjøre det samme. Vær med på strandrydding, og gi støtte til organisasjoner og tiltak som arbeider med plastutfordringen. Fortell familie og venner om dine nye vaner og hvor lett det er å gjøre små grep for å redusere plastsøppel. Gi et fargerikt bivokspapir-sett til en venn som trenger et lite dytt.
Dette var bare et knippe med tips til endringer du kan gjøre i din hverdag! Har du andre gode forslag eller vil dele dine erfaringer? Hvor handler du Zero Waste i din by? Vi vil høre i kommentarfeltet!
Er du interessert i å lære mer om hvordan du kan leve Zero Waste?
- Den norske nettbutikken BeEcoShop selger alt du trenger. I Oslo får du også tak i mye på Røtter på St. Hanshaugen i Oslo, og du kan kjøpe tørrvarer på butikker som Mølleren Sylvia og Ekte Vare.
- Stine Friis bor i Oslo og blogger om å leve mest mulig Zero Waste.
- Søstrene Anette and Susanne Bastviken som vi møtte i Planet Plast driver bloggen Radical Broccoli hvor de deler tips for å leve mer miljøvennlig, oppskrifter og tipser om produkter, spisesteder og merker med en miljøvennlig profil.
- New Yorkeren Lauren Singer started eget selskap da hun innså at hun ikke levde etter sine grønne verdier. Nå driver hun butikk og nettbutikk Package Free som selger alt du trenger for å leve Zero Waste og blogger om livsstilen på Trash Is For Tossers. Les hennes ‘Beginner guide’ her.
- Paris To Go viser at å leve Zero Waste kan gjøres i ulike livssituasjoner og steder i verden. Hun skriver også om at Zero Waste ikke bare er en kvinne-greie.