Valg av solkrem: 6 ting å se etter.

Share

Å droppe solkremen er ikke et alternativ.
Antallet tilfeller av føflekkreft har økt over hele verden ifølge Kreftregisteret. Norge befinner seg på verdenstoppen. Denne kreftformen rammet i 2016 2114 nordmenn. Dette er 20 ganger så mange tilfeller som på 1950-tallet, og fortsetter å øke.

De gode nyhetene er at du finner fantastiske, ikke giftige solkremer som bidrar med solbeskyttelse uten den så alt-for-kjente ubehagelige spøkelselooken etter en har påført den non-negotiable kremen i din daglige rutine.

Det krever tålmodighet å finne kremen som passer perfekt for ditt behov og din hud. Her er en guide av topp tre ting du må se etter og tre ting du må unngå i din egen research.

Bruk solkrem. Beskytt huden din.
Merk at denne oversikten kan være en start på å finne gode, trygge solkremer. Beskytt huden din. Sjekk ut Kreftforeningens omfattende informasjonskilde og hjelp for hudkreft. Kontakt fastlegen din dersom du tror du har symptomer på hudkreft.

Hva du bør se etter når du velger solkrem

1. Bredt-spekter sol beskyttelse
Enhver solkrem du bruker burde tilby et bredt-spekter med beskyttelse fra både UVA og UVB stråling/stråler. En solkrems egenskap til å blokkere UVB stråling er indikert av SPF nivået.

  • SPF 15 blokkerer rundt 94% av all UVB stråling
  • SPF 30 blokkerer rundt 97% av all UVB stråling
  • SPF 45 blokkerer rundt 98% av all UVB stråling

Det slår deg kanskje at det ikke er så stor forskjell mellom prosentene listet? Det stemmer, det er ikke det. UVB stråler er de som fører til solbrenthet, som er nødvendig å forhindre, men de er bare halvparten av hele bildet; solkrem med høyt SPF nivå kan bidra til en falsk følelse av sikkerhet.

Ifølge Dr.Elizabeth K.Hale, dermatolog og vise president av Amerikas hudkreft organisasjon, så er “UVA vanskeligere å kvantifisere, men viktigheten øker: UVA stråling fører til mest solskade fordi de kommer gjennom 365 dager per år. De gjør deg ikke solbrent, men de bidrar til tidlig aldring. 90% av all tidlig aldring er grunnet eksponering til sol – samt utviklingen av hudkreft”, en av de mest vanlige typen kreft i Norge.

Når du velger din solkrem, se på label spesifikt for «bredt spekter UVA/UVB beskyttelse» for å garantere at du er beskyttet.

2. Solkrem som fysisk blokkerer solen
Velg ett produkt som bruker fysisk solkrem – zinc oxide eller titanium dioxide, eller begge deler. I motsetning til kjemiske solkremer, så har de en effekt med det første du påfører den på huden siden de skaper en fysisk barriere mellom deg og solen.

Ifølge EWG så er Zinc oxide den beste kilden til naturell og ikke giftig bredt-spekter sol beskyttelse. Titanium dioxide gjør også en bra jobb, men bidrar ikke med like mye UVA beskyttelse som zinc gjør.

3. Antioksidanter (unntatt Vitamin A)
Om solkremen din også inneholder antioksidanter som vitamin C og E eller grønn te ekstrakt så har du en solid bonus. Mange antioksidanter bidrar til ekstra beskyttelse mot relatert solskader, men ikke nok til å kunne lene seg på de alene, men nok til å virke som et ekstra lag av insurance.

CoEnzyme Q10 er en annen god å se etter, i tillegg til cranberry og pomegranat ekstrakt, som inneholder ellagic acid. Alle disse antioksidantene er vist til å hjelpe mot UV-«induced» photoaging og er gode add-ons til enhver solkrem.

Hva å unngå

1. Kjemiske solkremer
Generelt sett, fysisk filter solkremer – med zinc oxide og titanium dioxide – er det beste valget om du ser etter en sunn, ikke giftig hudpleie. Men om du skal bruke en kjemisk solkrem så er der noen som er mer «questionable» enn andre.

Oxybenzone og octinoxate kan skape en allergisk reaksjon og har vært linket til hormon-liknende aktivitet i kroppen. De har spesifikke ingredienser, inkludert butylparaben og 4MBC som har blitt påvist å skape seriøs skade på korallrev verden over.

2. Nanopartikler
I et forsøk på å skape en formula som ikke er hvite og klissete, så har enkelte bedrifter laget en formula av sine solkremer med nano-sized zinc og titanium dioxide.

Det er anbefalt å unngå nanopartikler i alle skjønnhets produkter, spesielt om det er mulighet for inhalering, siden dems langvarige (longterm) effekt ikke er godt forstått.

I tillegg så har ett studie funnet at zinc og titanium dioxide i nano størrelse fra solkrem hoper seg opp i koral reef og reagerer på solens stråling som skaper hydrogen peroxide, som videre skader phytoplankton, en alge form som er en kritisk matkilde for hav livet, alt fra små fisk til hvaler.

Nanopartikler er vanskelig å unngå, siden informasjonen om ingrediensenes størrelse ikke alltid er lesbar informasjon på etiketten. Dersom du er i tvil, kontakt selskapet for mer innsikt i solkremens innhold.

3. Retinly Palmitate (all form av retinol)
Rentinol er en veldig effektiv anti-aldring ingrediens ofte sett i produkter som blir brukt over natten, det er dog ingen grunn for at retinly palmitate skal være en ingrediens i solkrem. Retinol brytes raskt ned i solen, som gjør det ubrukelig i et anti-aldrings perspektiv. Enda verre er at den kan føre til skade på huden. Når den er brukt i sollys har den blitt assosiert med en fri-radikal formasjon som resulterer i aldring og excess hud vekst.

Til slutt, ikke glem det sunne og utrolige effektive valget av en super hatt, skjorte og solbriller. Solkrem er uungåelig, men ikke glem av de andre metodene for å skjerme deg fra solen. Velg en god ikke giftig solkrem, men vurder også å søke skygge fra en tid til en annen.

Bruk solkrem. Beskytt huden din.

Denne oversikten kan være en start på å finne gode trygge solkremer.
Sjekk ut Kreftforeningens omfattende informasjonskilde og hjelp for hudkreft. Kontakt fastlegen din dersom du tror du har symptomer på hudkreft.

Share

Din stemme er viktig! Her kan du formidle kunnskap og ytre dine synspunkter.

MER FRA Din Flyt, Livsstil