Lyst til å starte med yoga, men vet ikke hvor du skal starte? Her er 6 tips for å komme igang med yogarutinen

Share

FNs generalforsamling har satt 21 juni som verdensdagen for Yoga. Yoga “bidrar med en holistisk tilnærming til helse og godt levesett” og at informasjon om fordelene ved å praktisere yoga vil være helsefremmende for verdens befolkning,  anerkjenner FN i et vedtak. Hensikten med dagen er å spre kunnskap om de mange fordelene ved å praktisere yoga. Vi i Flyt Frem ønsker å gi deg en liten guide til akkurat det.

Hva er Yoga?

Yoga sies å stamme fra India og skal ha oppstått for mer enn 5000 år siden. Selve ordet Yoga kommer fra sanskrit og betyr «Union». Med union menes kropp, hodet og sjel. Sammensmeltingen skjer via pust , meditasjon og ett sett av fysiske stillinger.

Ved å puste inn og ut på de riktige stedene mens man utfører en stilling passer man på at kroppen er bedre beskyttet mot skader, skriver Northenyoga.

Yogastillinger skal rense kroppen, gjøre den sterkt og utholdende.

Hvorfor begynne med yoga?

Det er ikke til å legge skjul på at vi lever i samfunn hvor tempoet er høyt og ting skal helst skje her og nå. Yoga kan bidra til at du får en større tilstedeværelse i eget liv. Når man fokuserer på pusten og setter fokuset på bestemte stillinger så hjelper dette til å komme tilbake til deg selv. Det er ikke slik at Yoga bare er for særlig myke mennesker eller at man må ha en spesiell religion eller spirituell tilnærming til praksisen.

Yoga er for alle. Yoga handler i korte trekk om å være bevisst i egen kropp, egen pust og bruke bevisstheten utover det som skjer på matten.

For det er noe særs spesielt når man har hatt fokuset på å kanskje lande mykt med føttene på matten og når man tar seg i å også gå mykt bortover gaten. Det er dette som gjør praksisen til yoga så spesielt. Og jo mer man praktiserer det jo mer implementeres det som skjer i matten også i hverdagen og livet ellers.

Hvordan begynne med yoga?

1. Ikke sammenlign deg med andre.
“Men jeg er ikke myk nok”, er en gjenganger jeg hører når jeg nevner yoga til mine nærmeste. Saken er den at du ikke trenger å være myk i det hele tatt. Du skal ikke være noe annet enn akkurat hva og hvem du er for å kunne begynne med yoga. Yoga kalles en praksis, det vil si at du øver på dette og utvikler deg sammen med den. Dermed er det ikke noe krav til utgangspunkt for å kunne begynne med yoga.

2. Skap deg en rutine
Siden Yoga er en praksis og resultatene kommer jo mer du øver så vil jeg anbefale deg å skape deg en rutine. Jeg liker spesielt godt å gjøre  yoga på morgen for da får jeg strukket ut kroppen, gjort meg mental klar for dagen via pusten og funnet tilbake til bevisstheten jeg ønsker å bevare utover dagen. Du må ikke gjøre yoga i timevis, heller tenk kontinuitet.

3. Gjør yoga hjemme eller finn et tilbud nært deg
Jeg anbefaler deg denne youtubekanalen om du ønsker å starte praksisen hjemme. Ønsker du å få profesjonell veiledning og praktisere sammen med andre kan du lett gjøre et enkelt internettsøk og se hvilken yogatilbud du har i ditt nærmiljø.

4. Finn yoga-stilen som passer for deg
Yoga har utallige varianter, ikke alle krever like mye og det er en reise i å også finne ut av hvilken stil som kan passe deg best. Denne artikkelen forklarer deg veldig godt de ulike variantene av yoga.  Noen yoga typer kan også være mer fordelaktig å gjøre på kveldstid om du for eksempel sliter med å finne roen før du skal sove. Så her går det på at du selv tar reisen og finner ut av den metoden som passer deg best.

5. Kombiner yoga og meditering
Jeg liker å meditere som avslutning på min yogapraksis. Det er noe med å lande i meg selv etter å ha gjort en fysisk praksis som kjennes bra. Dette står du selvsagt fritt til å velge. Men jeg vil sterkt anbefale deg å vurdere det.

6. Ferkvensen kan variere
Som alt annet i livet så er ingenting konstant, noen ganger kan man trenge mer yoga enn andre ganger. Og har det først blitt en vane så anse deg som heldig for det er virkelig noe spesielt med yoga og den reisen som tilbys via denne praksisen.

Da gjenstår det bare for meg å si: rull ut matten og lykke til!

Anbefalt videre lesning:
What is oga?
Yoga 101: A Beginner’s Guide to Practice, Meditation, and the Sutras
What Is The True Purpose of Yoga?

PASSING ON THE MIC:
Du kan også skrive om noe du bryr deg om

Share

Din stemme er viktig! Her kan du formidle kunnskap og ytre dine synspunkter.

MER FRA Uncategorized