Utrop skrev 22.02.2019 om demonstrasjonen utenfor Stortinget, hvor norsk-indere fordømte det de omtaler som terrorangrepet i Kashmir. Over 40 indiske soldater mistet livet da en 22 år gammel kashmirer sprengte seg selv i en militærkolonne 14. februar. Jeg fordømmer alle former for vold, men etterlyser initiativtakernes engasjement mot den terroren kashmirer daglig utsettes for av indiske militærstyrker. Hvor har dét engasjementet vært?

Historisk bakgrunn

Kashmirenes kamp om frihet startet allerede i 1846 når britene solgte Kashmir til en hindu fyrste, hvor dette fyrstedømmet deretter har gått i arv. Kashmir med sin muslimske majoritet skulle opprinnelig være en del av den nyetablerte Pakistan i 1947. Det er ingen hemmelighet rundt hvorfor tostatsløsningen i det hele tatt ble et tema. Kashmir forble ubestemt i over to måneder, da fyrsten ikke klarte å ta et valg. Til slutt tok han en avgjørelse på vegne av Kashmirene og valgte India fremfor Pakistan. Det var aldri et fritt og demokratisk valg som skulle gjenspeile folkets ønsker.

Pakistanerne fra nordområdene gikk inn i Kashmir, uten pakistanske myndigheters "velsignelse". Det var strengt tatt en okkupant som allerede satt med makten til å bestemme Kashmirs skjebne, ref. det som skjedde i 1846, som pakistanere fra nordområdene protesterte mot. Det var først da denne fyrsten ba India om hjelp og samtidig samtykket til at Kashmir skulle bli en del av India, at pakistanske soldater gikk inn med sine styrker. Det var altså en respons på at Indiske militæret først hadde invadert Kashmir.

Kashmirenes rett til selvbestemmelse

Det er likevel mye som har endret seg siden 1947, og det viktigste nå er Kashmirenes rett til selvbestemmelse. Det er veldig lett å erklære folk som "jihadiser" og terrorister, men vi som kjenner godt til kashmirenes kamp om frihet vet hva de har gått gjennom. Ethvert menneske kan ty til våpen når man blir presset hardt nok. Jeg anbefaler alle å lese FN-rapporten fra 2018 og rapporten fra Jammu Kashmir Coalition of Civil Society om de tusenvis av bortføringene i 1990- tallet; om overgrep, tortur i fengselsceller hvor folk ble hengt opp ned, fikk elektrosjokk, rotter kastet i buksa, maskiner kjørt over bena, folk som fikk kappet av sine ben, om barn som ble gjort foreldreløse, som fikk sine fedre fengslet, om kvinner som ble enker og som fikk klippet av håret sitt for å ydmyke dem, om minene som har tatt flere liv i Uri, Baramulla og flere andre distrikter i Kashmir. Les om barn som stoppes mitt på veien i eget hjemland og blir slått, tvunget til å gni nesa i bakken og skjelt ut.

Kashmirene protesterte på fredelige måter helt frem til 1990- tallet, men ekstrem militær tilstedeværelse fortsatte å vokse. I dag er Kashmir, ifølge FN, det mest militariserte området i verden, med hele 700 000 soldater stasjonert i regionen. Kan vi forestille oss hva dette gjør med menneskene som vokser opp der? Uten å unnskylde det noen vil kalle terrorangrep, men vet vi hva denne unge mannen som sprengte seg selv har gått gjennom? Dette er dessverre en reaksjon på situasjonen som kashmirene vokser opp i.

Indisk politikk og hindunasjonalisme

Situasjonen i Kashmir har bare blitt verre fra India hadde et nasjonalistisk parti i makten tidligere, til å nå ha fått enda brutale BJP- hindunasjonalister som ønsker hindu overlegenhet i India, og som har liret av seg sitater som at "hvis minoriteter ønsker å ha det bra, må de være i godboka til hinduene". BJP har ingen interesse av at Kashmir- konflikten skal bli løst på fredelig vis. De er sultne etter makt og får næring av religiøse gnister. Det har de på flere vis lykkes med, da kashmirene blir kjeppjaget i India nå, slått, ydmyket og tvunget til å lese hindu bekjennelser og andre hindu slagord, selv om India skulle være sekulær, hvor alle skulle ha rett til å utøve sin tro. BJP politikere har uttrykkelig gått ut og tatt til orde for å lynsje kashmirene i India. Disse styrer altså landet i dag.

Det blir så til de grader dobbeltmoral å fordømme Pulwama-angrepet uten å fordømme de titusener av overgrepene, utenomrettslige drapene, drakula-lovene som «Armed Forces Special Powers Act» (AFSPA), som gir indiske myndigheter full immunitet mot straffeforfølgelse, og som gjennom en spesiell lov «People Safety Act» som opererer i Kashmir kan fengsle kashmirere uten rettferdig rettergang. Husk at, selv om det er trist at mennesker dør, så var det heller ikke sivile som døde i angrepet i Pulwama. Det var indiske sikkerhetsstyrker som er part i en militær konflikt. Jeg fordømmer all form for vold, men folk må da for pokker være konsekvente og fordømme vold mot kashmirene som har pågått i flere tiår.

Share

Din stemme er viktig! Her kan du formidle kunnskap og ytre dine synspunkter.

MER FRA Fornyet perspektiv, Innsikt, Kort fortalt, Politikk, Samfunn, Verden